Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Πολιτική καταδίκη των επίδοξων λογοκριτών του Μάρκου Μπόλαρη η «δίκη του Κρονίου»! – Κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα των εναγόντων ο Χάρης Καστανίδης!

Πολιτική καταδίκη των επίδοξων λογοκριτών του Μάρκου Μπόλαρη η «δίκη του Κρονίου»! – Κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα των εναγόντων ο Χάρης Καστανίδης!

Οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο πλευρό του Μάρκου Μπόλαρη!

«Ο Μάρκος Μπόλαρης και οι άλλοι δέκα έξι συνάδελφοί του, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν την Ερώτηση για το «Κρόνιο», άσκησαν καθήκον τους με βάση την βουλευτική τους ιδιότητα, ελέγχοντας πράξεις και παραλείψεις του Υπουργού Πολιτισμού και μάλιστα κατά την περίοδο που Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ήταν ο κ. Ζαχόπουλος! Δεν είναι παραδεκτή η κατάθεση αγωγής εναντίον του, τόσο Συνταγματικά, όσο και πολιτικά!».

Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της πολύπλευρα τεκμηριωμένης νομικά και πολιτικά κατάθεσης του κ. Χάρη Καστανίδη χθες, 19-05-2009, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σερρών, κατά την εκδίκαση της αγωγής της Κωστοπουλείου Στέγης Γερόντων, με την οποία οι διοικούντες ζητούσαν αποζημίωση ...250.000 Ευρώ από τον Σερραίο βουλευτή.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, γεμάτη από βουλευτές, πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφους και ενεργούς πολίτες των Σερρών, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών κ. Καστανίδης ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, με την οποία κονιορτοποίησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκριτων νομικών κύκλων, τους ισχυρισμούς των διοικούντων την Κωστοπούλειο Στέγη, αποκαλύπτοντας την προσπάθειά τους να φιμώσουν και να λογοκρίνουν τον κ. Μπόλαρη, νομίζοντας έτσι θα τον αποτρέψουν από την άσκηση του βασικού του καθήκοντος ως βουλευτή: του καθήκοντος να ελέγχει την Κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις της.

Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στην συνταγματική θωράκιση που εγγυάται το ακαταδίωκτο των βουλευτών για την κοινοβουλευτική τους δράση, ανέδειξε την επικίνδυνη για την δημοκρατία και την λειτουργία της πρακτική της υποβολής αγωγών, απέδειξε ότι η Κωστοπούλειος Στέγη δεν δικαιούται να υποβάλει αγωγή κατά βουλευτή για ηθική βλάβη, αν πρώτα αυτός δεν καταδικασθεί ποινικά μετά από άρση της βουλευτικής του ασυλίας. Ταυτόχρονα εισήλθε και στην ουσία της υπόθεσης, παρουσιάζοντας τον αγώνα για την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του «Κρονίου» και της λειτουργίας του, ως αίθουσας κινηματογράφου και εν γένει πολιτισμού. Ειδική αναφορά έκανε ο Θεσσαλονικιός βουλευτής στην ιδιότητα των υπογραφόντων την επίδικη Ερώτηση βουλευτών ως μελών της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έχοντας ειδική υποχρέωση να ελέγχουν τον Υπουργό Πολιτισμού. Ακόμη ανέδειξε το κύριο αντικείμενο της Ερώτησης, που ήταν η Εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, με πρόεδρο τον κ. Ζαχόπουλο, σχετικά με την τύχη του «Κρονίου» και ιδιαίτερα το γεγονός ότι με αυτήν ατεκμηρίωτα, χωρίς αιτιολογία, ανατρέπονταν η τεκμηριωμένη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, η οποία βασιζόταν σε αυτοψία δύο στελεχών της στο μνημείο. Τα επιχειρήματα των εναγόντων κατέρρευσαν από το σφυροκόπημα του μάρτυρα, όπως εκτιμούν έγκριτοι νομικοί κύκλοι, ενώ αναδείχθηκε ανάγλυφα η σκοπιμότητα της κατάθεσης της αγωγής.

Στην έδρα του δικαστηρίου κατατέθηκε και τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του κ. Γιώργου Σωτηρέλη, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποψήφιου Ευρωβουλευτή, με την οποία αναλύονται οι προϋποθέσεις για κατάθεση αγωγής κατά βουλευτή και ανατρέπεται με ατράνταχτα συνταγματικά επιχειρήματα αυτή η ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον Κοινοβουλευτισμό πρακτική.

Εκτός του κ. Καστανίδη, παρόντες κατά την εκδίκαση της αγωγής ήσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. κ. Γρηγόρης Νιώτης βουλευτής της Β’ Περιφέρεια Πειραιώς, Γιάννης Δριβελέγκας, βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Πεταλωτής, βουλευτής Ροδόπης, Μιχάλης Καρχιμάκης, βουλευτής Λασιθίου, Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρύσα Αράπογλου, βουλευτής Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας, τονίζοντας με την παρουσία τους από την μία την σοβαρότητα της υπόθεσης και από την άλλη την αλληλεγγύη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος προς τον κ. Μπόλαρη. Όλοι οι βουλευτές προέβησαν σε δηλώσεις στήριξης του κ. Μπόλαρη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις οποίες ανέλυσαν την υπόθεση και υπογράμμισαν την επικινδυνότητα των πρακτικών αυτών για την συνταγματική τάξη και για την προβολή των αιτημάτων της κοινωνίας των πολιτών.

Επίσης ο Σερραίος βουλευτής έγινε δέκτης της στήριξης του κινήματος των ενεργών πολιτών στα Σέρρας, που ενεργοποιούνται για την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου του «Κρονίου» και της πολιτιστικής λειτουργίας του.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ...

Ανώνυμος είπε...

kala iremise file anonime otan apofasisis na ginis eponimos to te ta ksana leme