Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μαθήματα εξωτερικής πολιτικής: Παρέμβαση Γιώργου στον Ομπάμα

Ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο «να δει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον Πατριάρχη»

Αλλαγές στο δόγμα της ελληνικής διπλωματίας που ακολουθείται έως τώρα προανήγγειλε από τη Βίνια ντελ Μαρ ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση που είχε εδώ με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν (στο περιθώριο της συνόδου των σοσιαλιστών και σοσιαλδημοκρατών του κόσμου για την προοδευτική απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε ότι αν κερδίσει τις εκλογές η Ελλάδα θα ακολουθήσει μια επιθετική διπλωματική πολιτική στην περιοχή αλλά και ευρύτερα και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν αυτή την επιλογή. Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με Έλληνα πολιτικό.


«Αν αύριο γίνουμε κυβέρνηση, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου στον συνομιλητή του, θα ακολουθήσουμε μια επιθετική διπλωματική πολιτική, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για συνεργασίες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, και περιμένουμε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω σε κοινές αρχές, αξίες και κανόνες». Δίνοντας μάλιστα ένα δείγμα των προθέσεών του, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Τουρκία να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ζήτησε από τον κ. Μπάιντεν να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον Αμερικανό πρόεδρο, αποσπώντας τη σχετική δέσμευση του κ. Μπάιντεν.

Από τα "ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: