Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

«Αναιτιολόγητη σύλληψη από το καθεστώς των Σκοπίων του φιλέλληνα ακτιβιστή Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς)»

Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη!

Την αναιτιολόγητη σύλληψη από τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ του φιλέλληνα πολίτη της γειτονικής χώρας Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς) καταγγέλλει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ με Ερώτησή του. Το ακραίο εθνικιστικό καθεστώς των Σκοπίων δεν ανέχθηκε την δράση του ενεργού πολίτη, ο οποίος τολμά με επιχειρήματα να αμφισβητεί τα εθνικιστικά παραληρήματα του κ. Γκρούεφσκι . Η Ερώτηση, που απευθύνεται στην Υπουργό Εξωτερικών, έχει ως ακολούθως:

Από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε ότι προχθές συνελήφθη από τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ ο πολίτης της γειτονικής χώρας κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς), χωρίς μέχρι τώρα να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς) είναι ιστορικός στην σπουδή και ερευνητής της ιστορίας και της εθνολογικής ταυτότητας του γειτονικού σλαβικού λαού. Δεν έχει περιορισθεί όμως στην ιστορική έρευνα, την οποία παρουσίασε μέσα από ντοκιμαντέρ, αλλά ενεργεί ως ενεργός πολίτης, δημιουργώντας πρόσφατα μαζί με άλλους συμπολίτες του το Σλαβικό Φιλελληνικό Δίκτυο.

Το Δίκτυο αυτό στην ιδρυτική του διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίσθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο, διατυπώνει ως ακολούθως τους σκοπούς του: α) ανασύνθεση της σλαβικής εθνικής ταυτότητας των Σκοπίων, β) δημιουργία, προώθηση και αρχειοθέτηση δημοσιεύσεων για τον Ελληνικό Πολιτισμό, γ) υποστήριξη των κλασικών και βυζαντινών σπουδών και δ) αγώνας κατά του ψευδο-μακεδονισμού. Η ομάδα έχει δημιουργήσει διαδικτυακό τόπο (http://www.vardaraxios.info/? ) μέσα από τον οποίο προωθεί τις ιδέες της.

Συνεπώς η σύλληψη και η κράτηση του κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς) πιθανότατα συνδέεται με την εκ μέρους του αμφισβήτηση του εθνικού μύθου της ΠΓΔΜ σχετικά με την εθνική της ταυτότητα και με τον αγώνα του ενάντια στον αδιέξοδο εθνικισμό της γείτονος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός
1. Τελεί σε γνώση της η υπόθεση της σύλληψης και κράτησης του φιλέλληνα πολίτη της ΠΓΔΜ κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς);


2. Σε ποιες κινήσεις σκοπεύει να προέλθει εντός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας για την στήριξη του φιλέλληνα αυτού, ιδίως εν όψει του γεγονότος ότι α) η γειτονική χώρα δεν διακρίνεται για τις επιδόσεις της στον τομέα της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης και β) εκκρεμεί η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαδικασιών της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

FREE VASKO !!!