Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Το ΠΑΣΟΚ ζητά προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση ευθυνών σε βαθμό κακουργήματος

Το ΠΑΣΟΚ ζητά προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση ευθυνών σε βαθμό κακουργήματος εναντίον δυο υπουργών και ενός υφυπουργού. Προανακριτική Επιτροπή ζητά επίσης και το ΛΑΟΣ. Ενώ η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Η συζήτηση των προτάσεων θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η απόφαση της Ολομέλειας της για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών. Για τη σύσταση όμως προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται σε κάθε περίπτωση 151.

Οι διαφορές τους είναι οι εξής: Η εξεταστική επιτροπή διερευνά μόνο πολιτικές ευθύνες και έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Δεν υπάρχουν χρονικοί προσδιορισμοί στο έργο της. Αντιθέτως η προανακριτική επιτροπή διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η προανακριτική επιτροπή μπορεί να διερευνήσει ποινικές ευθύνες για πράξεις που έγιναν στη διάρκεια μίας κοινοβουλευτικής θητείας με χρονικό περιθώριο, που εκπνέει με τη λήξη της δεύτερης Συνόδου της επόμενης Βουλής. Έτσι όσες πράξεις έγιναν κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, εκείνης δηλαδή που προήλθε από τις εκλογές του 2004 παραγράφονται στο τέλος Ιουνίου 2009 αν δεν προκηρυχθούν στο μεταξύ εκλογές.

Αυτά σημαίνουν ότι αν συσταθεί εξεταστική επιτροπή τώρα και όχι προανακριτική, τότε όλα τα πιθανά αδικήματα της περιόδου 2004-2007 παραγράφονται τον Ιούνιο του 2009.

Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμορφώσουν μαζί την αναγκαία πλειοψηφία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Αυτή η πλειοψηφία, αριθμητικά και πολιτικά, μπορεί να διαμορφωθεί μέσα στη Βουλή, γιατί οι κατηγορούμενοι υπουργοί δεν μετέχουν στην ψηφοφορία, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, μυστική και ο κάθε βουλευτής της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με το πολιτικό και ηθικό δίλημμα, εάν θα μετάσχει στη συγκάλυψη ή αν θα βοηθήσει στην αποκάλυψη» .

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: