Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Εικόνες σοκ σε ποτάμι της Ημαθίας


Ένα αποκρουστικό θέαμα, με νεκρά ψάρια και κουφάρια ζώων, αντικρίζουν οι κάτοικοι της Ημαθίας, σε κανάλι της περιοχής, την «τάφρο 66», όπως ονομάζεται. Λύματα και τοξικά απόβλητα έχουν μολύνει τα νερά, τα οποία μάλιστα, καταλήγουν στον Αλιάκμονα. Στα μολυσμένα νερά της τάφρου 66 και το τελευταίο ίχνος ζωής κινδυνεύει να χαθεί. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, καθώς οι αρρώστιες έχουν αυξηθεί στα γύρω χωριά. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Ένας καταρράκτης που κάποτε έδινε ζωή στην τάφρο, σήμερα μεταφέρει τα απόβλητα των βιομηχανιών στην τάφρο της Ημαθίας έξω από το χωριό Αγγελοχώρι. Από εκεί, το νερό καταλήγει στον ποταμό Αλιάκμονα. Ο εισαγγελέας Ημαθίας έχει ενημερωθεί και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ασκήσει διώξεις.

Διαβάστε σχετικό άρθρο στην Εφημερίδα Λαός

2 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Στον αλιάκμονα γίνονται ατελείωτα εγγλήματα .
Ντρέπομαι για τον τόπο μου, και όλους εμας που δεν κάνουμε τίποτα.

Σε ευχαριστούμε για το δημοσιευμα.

Sarasides είπε...

Κατ' αρχάς η τάφρος 66 δεν είναι ποτάμι. Είναι αποστραγκιστική τάφρος.
Η μόλυνσή της, εδώ και χρόνια, αποδίδεται στα εγοστάσια της Πέλλας. Αλλά και οι Ημαθιώτικες βιομηχανίες τα ίδια κάνουν. Αντί να λειτουργήσουν τυος βιολογικους καθαρισμούς πετάνε τα λύματα στο 66.
Πάντως αυτό δεν εμποδίζει μερικούς (Στη Λυκογιάννη για παράδειγμα) να ψαρεύουν στο 66!!!

Μήπως τελικά οι βιομηχανικές περιοχές θα πρέπει να σχεδιάζονται με κεντρική μονάδα βιολογικού καθαρισμου, αντι να έχουμε σκόρπιες βιομηχανίες που θερίζουν το αύριο της πατρίδας μας με την ποτάσα;