Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Πρωτοκόλλου του Κιότο

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παντελής απουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από την συζήτηση για την καταδίκη της Ελλάδας, για μη τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Σε μια τόσο ιστορική στιγμή, όπου η Ελλάδα είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα που καταδικάζεται και τίθεται εκτός του συστήματος του Πρωτοκόλλου, πού είναι ο υπουργός;

Μήπως δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με αυτόν τον πρωτοφανή διεθνή διασυρμό της χώρας;

Μήπως, μαζί με τον έλεγχο για τις παρανομίες στην οικοδομή του, αποδυναμώνεται πολύ η εικόνα του, για να υποστηρίξει τον δήθεν περιβαλλοντικό μανδύα του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου που κατέθεσε στη Βουλή;

Τρία σημεία για την αποκατάσταση της αλήθειας:

  • Η καταδίκη αφορά στην μη λειτουργία από τη χώρα μας ενός αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για την περίοδο του Απριλίου του 2007 μέχρι σήμερα. Η καταδίκη, επομένως, αφορά αποκλειστικά και μόνον στην αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει σε λειτουργία αυτό το σύστημα.

  • Οι ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2007, για να ελέγξουν ακριβώς εάν υπήρχε σύστημα καταγραφής σε λειτουργία και, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε. Είναι αδιανόητο, το ΥΠΕΧΩΔΕ, να θέτει πολιτικά κριτήρια στην διεθνή αξιοπιστία και στο διεθνές κύρος καταξιωμένων επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας μας.
  • Η απόφαση αποτελεί καταδίκη, καθώς αναφέρει ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μη συμμόρφωση» και ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιλέξιμη να συμμετέχει στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου». Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, λέγοντας ότι δεν αποτελεί καταδίκη η απόφαση και ότι, δήθεν, η Επιτροπή του ΟΗΕ ζητάει απλώς να επανεξετάσει το σύστημα τους επόμενους μήνες.
Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ, να αποδεχθεί τα λάθη του και να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Καλούμε τον υπουργό, να σταματήσει επιτέλους αυτή την γελοιοποίηση των θεσμών, της πολιτικής, και της διαφάνειας. Καλούμε τον πρωθυπουργό, να πάρει θέση.

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Και να ημασταν μονο εκτος κιοτου καλα θα ηταν...